Kerst en Nieuwjaar

De feestdagen moeten een feest zijn voor mens en dier.

De kerstboom is voor vele dieren een uitdaging. Katten willen nog wel eens uitproberen of ze in de boom kunnen klimmen en jonge dieren vinden het bijzonder aantrekkelijk om met de glimmende ballen te spelen. Ook een kwispelende hondenstaart kan schade veroorzaken. Zijn de versieringen breekbaar dan kunnen hiermee ongelukken gebeuren. Let er op dat vooral onderin de boom alles van onbreekbaar materiaal is.

Zorg dat uw dieren zich niet kunnen vergrijpen aan de restjes van uw kerstdiner, behalve dat ze problemen kunnen krijgen met de botjes is uw kerstdiner vaak te vet en gekruid voor uw huisdieren.
Probeer overigens bij het kerstdiner ook eens iets vegetarisch te serveren. Ook hierin zijn heerlijke gerechten en het is gezond, lekker en diervriendelijk

Oudejaarsavond is voor veel dieren een ramp. Laat uw huisdier niet alleen op oudejaarsavond. Gaat u de avond elders vieren en kan uw huisdier niet mee, breng het dan naar een dierenpension.

Kooidieren die buiten verblijven kunt u in deze periode beter in een schuur of garage laten overnachten. Een verdwaald stukje vuurwerk op de kooi zal zorgen voor grote angst en gevaar. Ook voor dieren die normaal in de wei staan is het uiteraard beter om oudejaarsavond binnen te overnachten.

Katten kunt u beter binnen houden in de periodes dat er vuurwerk wordt afgestoken. Zij kunnen zich uit angst gaan verstoppen waardoor ze mogelijk een zeer koude nacht buiten doorbrengen, of ze gaan op de loop waardoor ze in paniek ver van huis raken en de weg niet meer terug kunnen vinden.
Honden moeten aan de lijn worden uitgelaten, ook al luisteren ze normaal nog zo goed. Neem niet het risico dat uw hond schrikt en de benen neemt. Op oudejaarsavond kunt u de hond het beste nog even uitlaten enkele uren voordat het grote spektakel begint en daarna binnen houden.

Laat iedereen in huis er goed op letten bij het naar buiten gaan de deuren goed achter zich te sluiten. Een angstig dier heeft maar een kiertje nodig om te ontsnappen.

Gelukkig wordt men zich steeds beter bewust van al het gevaar voor de dieren, maar helaas moeten wij nog altijd rond de jaarwisseling vele meldingen verwerken en vaak iemand op de hoogte brengen van een minder goede afloop voor zijn dier. Een waarschuwing blijft dus zeker op z’n plaats.

Mocht uw dier ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch vermist raken of ziet u een dier dat zijn huis kwijt lijkt te zijn, bel dan direct de Dieren Centrale