Winter

Het echte winterweer zorgt helaas altijd weer voor slachtoffers, elke winter maken we dat weer mee.
Honden en katten zien het verschil niet tussen land en ijs, zeker niet als er een sneeuwlaag op ligt, vooral langs de kanten, waar het ijs minder sterk is, gaat het vaak fout De dieren kunnen daar makkelijk door het ijs zakken en verdrinken. Aan het begin van de vorst en wanneer de dooi zijn intrede doet is dit dan ook een groot gevaar.
Woont u in een gebied met water in de buurt – ook sloten en grote vijvers horen hierbij- laat uw kat dan liever  in de periode van ijs en sneeuw binnen blijven en hou uw hond aan de lijn. Het is voor hun eigen bestwil.
Laat uw dier nooit op het ijs lopen als u er zelf ook niet opgaat en dan nog is het zaak voorzichtig te zijn.

Het is aan te raden om de voetzolen van uw viervoeter na een heerlijke wandeling door de sneeuw goed schoon en droog te maken zeker wanneer er wegens gladheid is gestrooid zodat het zout/pekel niet in de voetzolen kan dringen.

Knaagdieren die buiten verblijven moeten zich in de winterperiode in een flinke stapel vers en schoon hooi kunnen verstoppen om zich zo tegen de koude nachten te kunnen beschermen.

De vogels in de tuin zullen u dankbaar zijn voor wat drinkwater. In het drinkwater wat u voor de vogels klaarzet kunt u om bevriezing tegen te gaan een schepje suiker doen.
Natuurlijk zijn de vogels ook dol op de vetbollen, pinda’s en allerlei lekkers wat te koop is.

Egels horen in deze tijd van het jaar niet meer overdag rond te lopen.
Gezonde egels zijn in winterslaap. Alleen egels die ziek zijn of (jonge) egels die te weinig vetreserves aan hebben kunnen leggen om de winter te overleven, kunnen nog wakker zijn. Zij redden het niet zonder hulp. Voor het juiste adres in uw regio kunt u contact opnemen met de plaatselijke dierenambulance.